Smoothing


Smoothing

is een term die gebruikt word om het glad maken van een printoppervlak te definiëren. Hoewel men bij de term smoothing meestal aan aceton damp denkt, zijn er nog een hoop andere wegen naar Rome; Schuren, zandstralen, polijsten, vriezen, en dampen zijn de meest gebruikte. Metaalhoudende filamenten kunnen het best eerst ruw, dan fijn opgeschuurd worden, dan met een fijne schroefdraad de metaaldeeltjes opblinken, en tot slot opblinken met de geschikte metaalpasta(koper-brons). Vriezen en dampen gaan we even toewijden:

Vriezen

word enkel gedaan met geschilderde 3D-prints. De prints worden beschilderd met sneldrogend resin(hars) of verf en word in een UV-verlichtte vrieskamer gezet. De vriestemperaturen doen de vloeistof kristalliseren tijdens het bevriezen, terwijl de UV-bestraling de vloeistof uithardt. Men verkrijgt hierdoor een fluweelzacht oppervlak.
frosted 3D Print
frosted 3D Print

Dampen

Voornamelijk de algemene praktijk bij ABS 3D Prints. Men gebruikt een hermetisch gesloten ruimte waarin de 3D print geplaatst wordt, en aceton verdampt wordt. De acetondamp tast het ABS oppervlak aan en geeft je 3D print een gladde, blinkende look.

Hoe zelf 3D Prints smoothen?

Kleine prints kan je op een eenvoudige manier thuis smoothen:

Benodigdheden

 1. ABS 3D Print
 2. Grote bokaal met deksel
 3. Kleine bokaal met deksel die IN de grote past.
 4. Aceton
 5. Soeplepel
 6. Lamp
 7. aardappelmesje
 8. lange schroevendraaier
 9. Timer
 10. Geventileerde ruimte, terras of tuin

Aan het werk

 • Was de bokalen goed uit.
 • Prik voorzichtig een gaatje in het kleinste bokaal-deksel.
 • Zorg ervoor dat je schroevendraaier in het gemaakte gat kan. Je maak het gat best aan de zijkant, zodat je schroevendraaier later de print niet raakt.
aceton 3d print smooting vapor
How too smooth an ABS 3D Print
How too smooth an ABS 3D Print
How too smooth an ABS 3D Print
Doe twee soeplepels aceton in de grote bokaal, laat de kleine bokaal mét deksel er vervolgens in zakken. Je kan nu je print op de kleine bokaal plaatsen, en de grote bokaal toedraaien.
Als je je aan de twee soeplepels hebt gehouden mag je je timer op 50 minuten zetten. Beschijn de bokalen met een lamp als je gaat kijken. Je smelt gemakkelijk je print krom als je niet goed opvolgt. Eens de print begint te glanzen, haal je hem het best een uurtje uit de dampkamer door je schroevendraaier in het kleine deksel te steken. Hierdoor dringt de aceton niet te diep en smooth je enkel de oppervlakte. Zou je je print in één keer proberen smoothen, zal het opvallen dat niet enkel de oppervlakte wordt aangetast bij langdurige blootstelling. Door met adempauzes te werken, kan de ingedrongen aceton terug verdampen en word vermeden dat de damp de print te diep aantast.
acetone vapor smoothed 3DPrinted treefrog
acetone vapor smoothed 3DPrinted treefrog
acetone vapor smoothed 3DPrinted treefrog
acetone vapor smoothed 3DPrinted treefrog